jonnyathan

worclip:

Malator House (1998) by Future Systems

Locally known as the “Teletubby House

Designed by Jan Kaplicky and Amanda Levete
Images from Loweswatercam and AL_A

Location: Druidstone, Pembrokeshire, Wales

The ground plan of the house is very simple and with an ease that reflects the lifestyle of its inhabitants, focusing on the living room around a central chimney with views towards the horizon. It is an interior of organic curves, which emerge as a continuation of the surrounding nature. In the interior one enjoys a single space with only the prefabricated units separating the bedrooms from the day area. A big central sofa is built fixed in the living room so one has a constant relationship with nature, with the birds by the cliffs, with the changing light and colour of the sea.

Outside, the passer-by enjoys the scenery on the walk along the path laid by the authorities of the Pembrokeshire Coast National Park and confuses this holiday house with nature itself, a hillock covered with grass where the surrounding landscape remains untouched with no visible boundary lines or designated garden area. The transparent glass wall, outlined only by a slim stainless steel trim acts as an extension of the inhabitant himself; it is like an eye that looks out to sea and life itself.

For the planning authorities, it would have been difficult to find arguments against planning permission for this house. From an aerial photo, this holiday house goes unnoticed in the landscape with the passing of time, just like the army shelter that had once inhabited the place.